1-års kalas med glasstårta!
Idag firar vi Lilla Es födelsedag. Visst är det speciellt med 1-års kalas. Även om jubilaren själv inte vet om att han fyller så tycker vi föräldrar att vi nått en milstolpe. Det första bebisåret är till enda och vi har officiellt lagt bebistiden bakom oss. Nu är det ett litet barn vi har här hemma.

Det blev en fin dag med mysfrukost i morse och släktkalas nu på eftermiddagen. Kompiskalas spar vi nåt år till. Jag tror Stora A hade sitt första när hon fyllde tre. Det kändes lagom. Känns rätt skönt att det är ett tag kvar eftersom vi är vana att ha barnkalas ute på sommaren. Blir lite skillnad att vara inomhus misstänker jag.
Födelsedagsbarnet var aningens blyg i början med verkade trivas med människor omkring sig när han blev varm i kläderna. Kanske hjälpte det att han fick äta lite glasstårta? (Recept här under). Nu sover han sött och jag ska strax göra det samma!
Glasstårta
- 1,5 l blåbärsglass
- 1,5 l vaniljglass
- 1,5 l chokladglass
- Valfri topping som strössel, maränger, bär, sås.
- Marängbotten (köp färdig eller gör själv)
Gör så här
- Använd en springform med löstagbar kant.
- Rita av formen på ett bakplåtspapper. Då vet du hur stor marängbotten du behöver om du gör en egen.
- Rita av en gång till. Klipp ut den cirkeln.
- Sätt plastfolie som ett kryss i formen så den blir klädd. Låt plast hänga över på sidorna. Lägg i det utklippta bakplåtspapperet.

- Ta fram blåbärsglassen och skopa upp i en bunke. Låt stå en liten stund så den hinner mjukna något. Vispa på låg hastighet med elvisp så glassen blandar ihop sig och mjuknar lite till, men den ska inte bli lös, bara formbar.
- Tryck ut glassen i formen och ställ i frysen. Låt stå tills den stelnat till.

- Upprepa med vaniljlagret och chokladlagret. Sätt lite plastfolie över glassen medan den står i frysen.
- Ta fram en liten stund före servering och ta ur formen och ställ på marängbotten.
- Pynta med strössel, maränger, bär, sås eller det barnen gillar! Klart!

Marängbotten
- 3 äggvitor
- 1 kryddmått vitvinsvinäger
- 2 dl socker
Gör så här
- Sätt ugnen på 85 grader
- Vispa äggvitorna till fast skum.
- Tillsätt vitvinsvinägern och vispa.
- Tillsätt sockret lite i taget och vispa fast och blankt.
- Använd bakplåtspappret du ritade en cirkel på (lika stor som springformen till glassen) och smeta ut marängen i cirkeln så platt som möjligt.
- Ställ mitt i ugnen 1-1,5 timme. Kan även stå på eftervärme.