Hjärterum

Alla pepparkaksgubbar måste vara vita!

Julen närmar sig med stormsteg och det är dags för tomtar och troll att göra entré. Tomtarna syns mest i butikernas hyllor medans trollen oftast håller till på nätet. En annan skillnad är att tomtarna är snälla varelser medan trollen har hyss för sig som bör synas ordentligt i dagsljus.

Bland tomtar och troll

Jag vet inte om du tänkt på det? Men julen har blivit lite av trollens högtid till tomtarnas förtret. Därför är det sååå viktigt att tänka först och klicka på dela sen. Vara lite källkritisk. Kolla fakta. Googla mer. Så slipper du dumstruten för att du trodde att julmusten bytt namn till vintermust i mångkulturens kölvatten. Om du däremot redan visste att det inte var sant men delade ändå behöver du inte träna på källkritik. Däremot bör du titta lite extra noga i spegeln och se om trollöronen håller på att växa ut.

Det är något med julen som lockar fram trollen ur sina hålor. De vill försvara det svenskaste vi har näst efter midsommar. Fast utan att nämna att Jesus inte var svensk och att de flesta som trots allt är svenskar inte lagt sig till med en fast förankrad tro på gud.

Egentligen gapar logiken lika ihålig som trollens tomma hålor. Men ut på nätet beger de sig ändå i taktfast marsch för att förkunna att lucia måste ha tuttar, att pepparkaksgubbar är utrotningshotade, att julavslutningar enbart är genomförbara i kyrkor och att Ikea måste frångå sin princip att döpa inredning till ”Billy” och istället kalla en julgran för just en julgran. Allt annat är att hota den svenska kulturen och det svenska julfirandet (som egentligen är en mix av traditioner från flera länder men det låtsas inte trollen om).

Så ser du ett inlägg (eller för all del en ”artikel”) om att alla pepparkaksgubbar måste vara vita för att få vara med i det inställda Luciatåget. Då känner du lite försiktigt på dina öron och funderar en extra gång. Är detta verkligen rimligt? Sen kollar du vem som påstår detta och fingrar lite på örsnibben. Kan detta vara sant? Sen kollar du om du kan verifiera det hela på något vis. Sen inser du att tomtar trumfar troll alla dagar i veckan och scrollar vidare istället för att dela. För du vill ju värna julefriden och troll får sällan paket av jultomten.

error

Följ Rosa pioner via mail, Facebook och Instagram