Trädgård & Odlingar

Årets tomatsådd

Idag har jag påbörjat årets tomatsådd. Det finns ju så fantastiskt många olika tomater så det är lätt att det drar iväg. Men jag har lyckats begränsa mig till sex olika sorter, bara en mer än tänkt. Klappar mig själv lite på axeln för det.

Första omgången! Det blir fler 😊

Den sjätte och sista sorten som införskaffades var Ponderosa. En lagringsbar tomat som ska hålla hela vintern efter vad jag har förstått. Jag har aldrig testat lagringsbara tomater då de ska bli hårdare i skalet än vanliga tomater. Jag är inte helt förtjust i hårt, segt tomatskal. Men tanken på att vara mer självförsörjande på grönsaker är lockande. Och med tanke på den obefintliga tomatsmaken på köpetomater är det helt klart värt ett försök.

Bild lånad från Runåbergs fröer, fast fröna har jag köpt av en privatperson.

En klar favorit från i somras är 100/1000. Som namnet antyder en tomatsort som verkligen levererar i antal. Små och goda och väldigt många! Mina plantor hade för dåligt med utrymme då jag underskattade hur yviga dessa plantor blir, dessutom har dom ett hängande växtsätt och bland allt annat i växthuset fick dom det för trångt. Så nu är tanken att testa en planta i växthuset och flera ute så får vi se hur det blir.

Egna bilder, tyvärr hade jag ingen som visade storleken på plantorna.

Övriga sorter som klarade att ta sig igenom nålsögat är Vilma, Kakao, Sungold och Black cherry. Black cherry och Sungold odlade jag även förra sommaren. Supergoda, men det blev inte så stor skörd som jag hoppats på. Jag gör ett försök till och även här blir det en blandning av växthus och friland. Vilma och Kakao har jag inte testat förut. Vilma är minsta plantan i gänget, jag brukar inte odla så små sorter men har hört mycket gott om den här lilla tomaten. Tänker att det går att ställa någon kruka här och där då den inte tar så stor plats. Kakao blev jag bara väldigt nyfiken på, mörka tomater brukar smaka mums!

Bilderna är lånade från Impecta då jag köpt fröna därifrån.

Nu låter jag det gå nästan två veckor då vi ska på semester, sen åker resten av tomatfröna ner. Då är det hög tid att börja med andra godingar också!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Följ Rosa pioner via mail, Facebook och Instagram