Mat & Dryck,  Trädgård & Odlingar

Baka, baka liten äppelkaka…

… vem vill kakan smaka?

Vårat äppelträd av sorten Transparente blanche levererar i år. Det finns massor med äpplen i det lilla trädet. Tyvärr är det både maskar, getingar och tvestjärtar som hinner dit före mig. Har aldrig varit med om så många dåliga äpplen förut. Men idag hann jag först till ett gäng mogna, väldoftande äpplen!

Så, vad skulle då dessa äpplen förfinas till? Första tanken var mos. Men det var för några äpplen. Annars är jag väääldigt förtjust i att koka eget mos. Med lite kanel i kan det ätas som mellis enligt mig. Andra tanken var äppelpaj, men även dit hade det behövts några äpplen till för att bli en tillräckligt stor paj. Tillräckligt stor, för stor går inte att göra.

Tredje tanken visade sig vara äppelkaka. Det har jag inte gjort på flera år, men mamma gjorde ofta det när jag var barn. Då skulle det bli generöst med äpplen istället för lite så det kändes perfekt. Barnen kunde äta äpplen som blev kvar till mellis. Dessutom skulle nämnda mor (och far) titta förbi lite senare på dagen. Vad är bättre då än nybryggt kaffe och nybakad äppelkaka?

Du behöver

  • 1 msk smör
  • Ströbröd
  • Ca 3 äpplen beroende på storlek
  • 1 msk strösocker
  • 1 rågad tsk malen kanel
  • 75g rumstempererat smör
  • 2 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 2 1/4 dl mjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 dl mjölk
  • Ca 1 msk pärlsocker

Gör så här

  • Flytta ner gallret till nedre delen av ugnen och sätt ugnen på 200 grader.
  • Smöra och ha ströbröd i en springform. Min är 22cm.
  • Skala och kärna ur äpplena. Skär i tunna klyftor och blanda i en skål med sockret och kanelen. Låt stå.
  • Vispa smör och socker vitt och poröst med en elvisp.
  • Rör ner äggen ett i taget.
  • Blanda mjöl och bakpulver i en separat skål.
  • Varva mjölblandningen och mjölken ner i smeten. Rör ordentligt.
  • Häll smeten i formen.
  • Lägg över äpplena på smeten och strö över pärlsockret.
  • Grädda 20-25 minuter. Kolla om kakan är färdig med en sticka, den ska inte bli kladdig.
  • Ta bort kanten på formen och låt svalna under bakduk.
  • Ta bort kakan från botten och lägg på ett tjusigt fat. Servera som den är eller med vaniljsås.
Originalreceptet finns på Ica.se. Jag har skalat ner det för att passa till en vanlig form.

Så nu har vi hunnit med att äta äpplena som dom är. Att göra juice till frukosten och att baka äppelkaka. Ge mig en vecka eller två så har vi gjort paj och kokat äppelmos också. Jag älskar att det går att göra så mycket olika saker med äpplen.

En sak går dock inte att göra med just Transparente blanche. Det går inte att spara dom utan dom måste ätas direkt. Så jag villhöver (vill ha/behöver för dig som missat detta underbara uttryck) ett äppelträd till utöver de två vi redan har. Ett träd med härligt syrliga vinteräpplen. Tips på sort någon?

En kommentar

error

Följ Rosa pioner via mail, Facebook och Instagram