Hjärterum

Bli en trevlig prick

Jag fastnade för det här med snällhet för ett tag sen. Lyssnade på Kent och textraden ”Vårt motto var länge ”ta ingen skit” Men du kom på ett bättre:
”Var lite, lite snällare än du måste vara nu”

En extra dos snällhet, det tror jag att världen skulle må väldigt, väldigt bra av.

Från Bamse till Linnea

När jag var liten plöjde jag Bamsetidningar. Det är en spännande serie även ur vuxenperspektiv. I Bamses värld får du lära dig om allt från diabetes till källkritik, men en sak är viktigare än allt det andra. Att vara snäll. Det är genom snällhet du får nya kompisar, det är genom snällhet du rår på dumhet. Och du ger inte upp, du fortsätter envist tro att världen kan bli lite trevligare. Lite snällare.

I verkliga världen har jag börjat följa en ny ”Bamse”. Jag följer @linneaclaeson. (Och tackar Stora As skolstart för att jag numera har ett instagramkonto att följa henne med). Med Linnea försvinner alla teorier om att snäll och mesig är samma sak. Här snackar vi stålvilja och mod kombinerat med sårbarhet och en envis tro på att världen kan bli lite trevligare. Lite snällare. Om vi gör nåt åt saken vill säga. Om vi är lite snällare än vi måste vara.

Många små kan tillsammans

Så varför inte prova? Den där extra dosen snällhet kan göra stor skillnad. Inte behöver du göra en allt för stor ansträngning heller. Ett leende här, en hjälpande hand där, ett ”ja” istället för ett ”nej”, några extra minuter av din tid.

Och ja, det kommer göra skillnad. För du minns väl vad Bamse sa? ”Många små kan tillsammans”. Så även om jag bara är en liten prick i universum, även om du bara är en liten prick i universum, så gör det skillnad om många små prickar blir trevliga prickar.

Var bara lite snällare än du måste vara. Det klarar du nästan jämt!

error

Följ Rosa pioner via mail, Facebook och Instagram