Trädgård & Odlingar

Dags att beställa fröer

Så kom den då äntligen, den efterlängtade frökatalogen! Trots att trädgårdslanden inte är färdiga känner jag hur det kliar i fingrarna. Vad ska vi peta ner i jorden till våren och sommaren tro?

Några fröer beställer jag alltid, även om sorterna kan variera. Gamla trotjänare som morötter, rödbetor, sallad och tomater. Det finns ju så galet många tomatsorter att prova sig igenom. En som jag är extra nyfiken på går under arbetsnamnet ”rosa tomater” och är frön jag fick från @Sofiainthegarden. Dom är otroligt vackra!

Bild på massa vackra godingar från @sofiainthegarden, spana in de rosa tomaterna!

Tyvärr har jag varit väldigt dålig på att skriva ner vilka sorter jag sått, så varje år jag sitter med frökatalogen blir det lite ”hmm, var det dom som var så himla goda eller var det dom som det knappt blev nåt på?” Jag och Stora A valde t.ex. ett par gula körsbärstomater för tre år sedan. Jättegoda var dom. Mmm, vad hette dom då? Det blir nog bättre nu (det blir nog KANSKE bättre nu) när jag ska bli bra på att spara egna fröer som fungerat fint och inte bara köpa nya.

Anonym men god körsbärstomat

Andra fröer som får följa med i år är gurka, zucchini och melon. Gurka och zucchini har jag provat och fått lite av på friland. Dom har en väldigt solig plats så jag vet inte varför det inte gick bättre. Så nu ska jag testa i växthuset. I alla fall med gurkorna. Melon testade vi i somras och fick små frukter på nån centimeter som aldrig tog sig mer än så. Tänker växthus där med.

Vi fick några små zucchinis sist och hoppas på bättre skörd nästa år.

Jag med frökatalogen är ungefär som barn med leksakskatalogen, det blir kryss överallt! Vad ska vara årets nyhet? Eller blir det nyheter? Sparris? Jordärtskockor? Lök? Kål av nåt slag? Bönor? Dom där häftiga djungelgurkorna? Eller kiwano?

Det är lika svårt att begränsa sig varje år. Men med tanke på att trädgårdslandet inte ens är klart ska jag kanske inte ta i från tårna. Kanske.

error

Följ Rosa pioner via mail, Facebook och Instagram