Hjärterum

Det gör skillnad

Plötsligt en dag så satt hon där. En kvinna i min ålder, trebarnsmamma. Hon log och sa ”Hej”, jag log tillbaka ”Hej, hej”.

Hon var där oftare än hon inte var där. Sken upp när jag hade Alice med mig, ett av hennes barn var i samma ålder. Hon saknade barnen.

Jag minns att jag reflekterar över att hon alltid såg glad ut. Det hade nog inte jag orkat göra om rollerna var ombytta. Alltid glad. Tills en dag.

Det syntes direkt att något var fel. Var hon sjuk? Hon såg i alla fall trött och sliten ut. Det vanliga leendet när hon såg mig kom aldrig. Hon blev lättad.

Hon gjorde något hon aldrig gjort innan. Hon bad mig om något. Kunde jag hjälpa henne med något att dricka? Det var klart jag kunde. Jag köpte vatten, kaffe, frukt och en stor smörgås.

När jag räckte fram påsen öppnade hon vattenflaskan och svepte hälften. Hon tackade, öppnade förpackningen till smörgåsen. Hon såg fortfarande inte glad ut. Hon såg riktigt, riktigt sliten ut.

Jag satt mig i bilen och körde hem. Undrade om jag borde gjort något mer. Trebarnsmamman i min ålder satt kvar utanför vår lokala Ica butik.

Nästa dag åkte jag vägen förbi Ica när jag skulle hem. Hon var inte där. Kom inte tillbaka. Jag hoppas allt gick bra. Att det bara var influensan och att hon nu sen länge är hemma hos barnen igen. Men jag vet inte.

Det jag däremot vet är att det tiggeriförbud som röstats igenom här där jag bor är vidrigt. Tiggeri hör inte hemma i ett välfärdssamhälle säger dom. Det är inte ett värdigt liv. Inte så vi vill ha det här hos oss.

Nej, att sitta utanför en mataffär i höstkylan och behöva be om något att dricka när du inte mår bra är inte värdigt. Men om alternativet är att inte hjälpa alls (nej, det hade inte hjälpt henne om Löfven mött en Rumänsk politiker eller om jag skänkt pengar till en organisation med 90-konto) då är det något som är otäckt fel med det samhälle vi vill värna om.

Jag har valt att försöka hjälpa när jag kan. Av många anledningar. Men den här händelsen, som utspelade sig för många år sedan, är en av dom och det är den jag vill belysa idag. Att det faktiskt gör skillnad. Just där, just då.

error

Följ Rosa pioner via mail, Facebook och Instagram