Trädgård & Odlingar

Det händer grejer på fönsterbrädorna!

För några veckor sedan delade jag med mig av mitt första försök med växtbelysning. Det blev en hit helt klart. Jag har aldrig haft så stadiga tomater förut. Nu har även gurka, melon och bönor tagit fart så nu börjar det bli fullt i mina fönsterbrädor. I alla fall dom som är minst dåliga för uppdrivning av plantor.

Tyvärr betyder det att flera plantor har fått flytta ifrån det soliga läget under växtbelysningen. Jag har bara två relativt små lampor så både höjdmässigt och utrymmesmässigt är det fullt. Men det verkar gå bra i alla fall. Här kommer en liten uppdatering på hur det går med årets första plantor.

Tomaten Ildi ser jag fram emot att följa.
Även minstingen i årets skara, tomaten Tiny Tim, ska bli spännande att få smaka.

Jag har många nyheter bland tomaterna i år. Ildi har jag fått många tips om i trädgårdsforum. Det är faktiskt de enda tomatfröna jag köpt i år. Resten har jag bytt till mig. Har jag tur blir det många små gula godingar där.

Små tomater ska även Tiny Tim leverera. Förhoppningsvis i massor! Men det är svårt att tro nu så liten som plantan är.

Black sweet cherry.

Desto resligare är den här trion. Sorten heter Black sweet cherry och som synes behöver dom snart mer plats. Jag hoppas på högre temperaturer framöver så dom kan flytta till uterummet.

Även gurkorna och melonen börjar få det trångt om fötterna och längtar efter större krukor och frisk luft. Dom blev lika besvikna som jag över dagens snöyra.

Gurkorna är av sorten Cordoba. I bakgrunden skymtar vattenmelonen Sugar Baby.

Sen har jag två helt nya bekantskaper på fönsterbrädan. Det är bönor och luktärtor. Bönorna har precis börjat ta sig medans luktärtorna åkte ut i uterummet idag.

Brytbönan Fleuret
Luktärtor av sorten Royal.

Jag har nog stoppat ner 15 frön av luktärtor och än så länge har bara fyra kommit upp. Men en vacker och väldoftande kruka hoppas jag att det kan bli i slutändan. Har sett dom som har massor och läst om dom som misslyckats helt så just nu är jag rätt nöjd att det i alla fall hänt nånting. Sen är ju frågan om jag ska toppa dom eller inte?

En kommentar

  • Monika Olsson

    Det här har jag läst om luktärtor;
    Det går bra att så flera luktärter i samma kruka. Om alla gror och det är för tätt, kan du gallra genom att knipsa de ovanjordiska delarna på de du inte vill ha (undvik dra upp plantorna då rötterna är känsliga). När luktärterna kommit upp en bit är det dags att nypa av vid tredje bladparet. Det kan tyckas brutalt, men plantan kommer att förgrena sig. Kapa gärna två eller tre omgångar till, så får du en kraftigare planta. När rötterna inte längre får plats är det dags att skola om luktärterna så att var och en av plantorna får en egen kruka.

    -så du kan nog toppa dem🤗

error

Följ Rosa pioner via mail, Facebook och Instagram