Mat & Dryck

Faller för fröknäcke

Jag skulle röja i tvättstugan, det behövs verkligen. Men så blev jag galet sugen på fröknäcke. Som jag isåfall måste göra själv eftersom Lilla E ligger ute i vagnen och sover. Efter en inre debatt med mig själv kom jag att tänka på ett citat av Oscar Wilde. Och vem är jag att säga emot honom? Klart jag ska falla för fröknäcke!

Bästa sättet att bli kvitt en frestelse är att falla för den.

Så nu är en plåt med fröknäcke i ugnen och jag skriver ett blogginlägg istället för att ta tag i tvättstugan. Men Oscar Wilde var ju ändå Oscar Wilde tänker jag…

Om du också blir sugen på fröknäcke nu när du läser det här så tänker jag dela med mig av receptet. Det är väldigt lätt att blanda ihop men behöver tyvärr en lång stund i ugnen.

Du behöver

 • Solroskärnor 0,75 dl
 • Pumpakärnor 0,75 dl
 • Chiafrön 0,75 dl
 • Sesamfrön 0,75 dl
 • Maizena 1,75 dl
 • Vatten 1,75 dl
 • Solrosolja 0,5 dl
 • Flingsalt
Solroskärnor
Pumpakärnor
Vita chiafrön
Svarta sesamfrön

Gör så här

 • Sätt ugnen på 150 grader.
 • Lägg ut bakplåtspapper på en plåt.
 • Blanda kärnor/frön och maizena väl i en skål.
 • Häll vatten och olja i en kastrull och låt koka upp.
 • Häll vätskan i skålen och blanda om.
 • Stjälp ut ”smeten” på bakplåtspappret och tryck ut så tunt som möjligt över hela plåtens storlek. Jag brukar använda slickepott först (det kan vara varmt!) och sen handflatan.
 • Strö över flingsalt.
 • Grädda i mitten av ugnen omkring 50-60 minuter. Fröknäcket ska kännas just ”knäckigt” så det inte blir segt (Kan bli segt om det är för tjockt uttryckt med) men inte gräddas så länge att det bränns.
 • Låt svalna och bryt sedan lagom stora bitar som förvaras i burk med lock.
Tryck ut smeten så den täcker så mycket av plåten som möjligt

Jag brukar ofta mumsa på fröknäcket precis som det är. Ihop med frukt till mellis. Ihop med en öl på kvällen. Som tillbehör på buffébordet. Det är som matens ”den lilla svarta” och passar till det mesta.

En gång var jag på föreläsning och då fanns det en hel mellisbuffé i pausen. Med bland annat fröknäcke. Till det fanns det hummus, inte min favorit, och en paprikaröra som var sååå god på knäcket. Har receptsurfat lite på paprikaröror utan att falla pladask för nån. Så sitter du på ett bra recept får du gärna dela med dig.

Nu är mitt fröknäcke strax klart och mitt dåliga samvete knackar mig på axeln. Så innan jag provsmakar och hittar en snygg burk ska jag lägga i en omgång tvätt i maskinen. Han sa inget om det dåliga samvetet Mr Wilde. Eller så är det ett annat citat…

error

Följ Rosa pioner via mail, Facebook och Instagram