Mat & Dryck,  Trädgård & Odlingar

Flädersaft – mer sommar blir det inte

Senaste dagarna har jag bara gått och väntat. Väntat på att fläderblommorna ska slå ut. Bunkrat med socker och citroner. Och nu är det äntligen dags. Nu gör vi flädersaft! Häng med så får du receptet!

Du behöver

  • 30-40 fläderblomsklasar
  • 2 citroner
  • 1,5 liter vatten
  • 2 liter socker
  • 25g citronsyra
  • 1 krm natriumbensonat

Gör så här

  • Plocka fläderblomsklasarna. Se till att du inte får med små husdjur.
  • Skölj och skiva citronerna.
  • Varva citron och fläder i en stor bunke/kastrull. Det ska vara citroner längst ner och högst upp.
  • Koka upp vattnet och häll i sockret. Se till att det löser sig.
  • Lös citronsyran och natriumbensonaten i lite av sockerlagen. Häll tillbaka i kastrullen.
  • Häll det varma vattnet över citroner och fläder.
  • Låt stå i tre dygn utan att röra.
  • Sila i saftsil och fyll upp i rena flaskor/frysburkar.
  • Saften i flaskan kan förvarar i kylen under sommaren. Burkarna i frysen kan förvaras till nästa sommar. Jag brukar skeda ur lite i taget när vi saknar sommaren och vill dricka flädersaft.

En kommentar

error

Följ Rosa pioner via mail, Facebook och Instagram