Trädgård & Odlingar

Frödrömmar och frölådor

Novembermörkret har verkligen kopplat greppet. Den ena dagen är gråare än den andra och ingen minns när solen sist visade sig. Då passar det bra att gå igenom fröpåsar och drömma om vårvärme och såkrukor i fönsterbrädorna. Mitt i drömmen kom jag att tänka på det här med att förvara fröpåsarna på något bra sätt. Och vipps så blev det pysseldag!

Nu är det ju så att jag pysslar hellre än bra. Men att förvandla en skokartong modell mini (Lilla Es första skor levererades i den här kartongen) till en frölåda, det klarade jag. Insåg dock när jag var klar att jag kommer behöva en större låda till mina fröer rätt snart. Dels har jag blivit med växthus och kommer till våren bli med ett stort trädgårdsland. Dels planerar jag att börja torka mina egna fröer. Jag får helt enkelt be maken köpa nya skor så jag kan uppgradera!

Helst skulle jag nog ha en högre kartong också. Då kan jag dela av den i sektioner och ha flikar som sticker upp. Varje flik namnges med till exempel ”växthuset”, ”friland” och ”rabatter”. Men tills vidare får den här frölådan duga. Dessutom gillade jag rubriken på insidan.

Nu är frölådan fylld med fröpåsar till blommor som gillas av fjärilar, humlor och bin, tomatfrön och salladsfrön. Kom på att jag ska beställa något bra att förvara mina egna fröer i nästa gång jag beställer fröpåsar. Inser ju att det finns en risk att jag går fullständigt bananas vid den beställningen. Efter två år i tre pallkragar har jag verkligen saknat ett trädgårdsland. Nu kan jag både öka mängden av favoriter som potatis, rödbetor, tomater och jordgubbar och testa mer nytt. Och testa sånt som behöver ett växthus. Meloner here I come!

error

Följ Rosa pioner via mail, Facebook och Instagram