Grötpinnar är perfekt bebismellis
Lite mjukt, lite tuggmotstånd, gott, lätt att variera och lagom mättande. Dessutom kan små fingrar själva ta bitar och stoppa i munnen. Perfekt bebismellis med andra ord!

Hemlagat mellis till bebisen
Det låter mer ambitiöst än det är. Faktum är att grötpinnar är så lättlagat att jag kan ha Lilla E på golvet en stund och hinna få ihop smeten innan han blir för nyfiken och vill upp. Eller så får han vara med. Då är det dock några moment som blir för svåra med en hand och resulterar i en enkel resa ner till köksgolvet för lilleman.
Jag hittade ett recept på grötpinnar på sidan https://rullavagn.nu/ som även innehåller mycket annat läsvärt. Som många andra mellisförslag till bebisar innehåller receptet banan. Banan är ju en superbra frukt men då stora tjejen lätt blev hård i magen av det som liten har jag varit försiktigare med det nu. Därför har vi tre testat tre olika varianter på grötpinnar.
Smaksättningar på grötpinnar
Vi började med originalreceptet som innehåller mosad banan. Gott tyckte Lilla E. Helt ok tyckte jag och Stora A.
Sen testade vi en variant med mosad avokado istället. Gott tyckte Lilla E. Helt ok tyckte jag. Stora A hann inte smaka eftersom jag glömde sätta locket på burken och grötpinnarna blev torra…
Här om dagen tänkte jag att kombon gröt, äpple och kanel borde fungera bra även i pinntappning. Så då testade vi rivet äpple och kanel. Jätte gott tyckte Lilla E. ”Som mjuka kakor nästan” sa Stora A. Och jag håller med barnen, klart bästa varianten!
Sätt igång!
Jag, vad annat kan jag säga? Sätt igång och testa. Det flesta ingredienserna (kanske alla?) har du säkert redan hemma. På några minuters jobb och omkr 17 minuter i ugnen har du ett supermellis. Servera gärna med frukt, smoothie eller kräm. Ett receptförslag på just kräm hittar du här!
Ingredienser

- 3/4 dl grötpulver
- 1/2 dl havregryn
- 1/2 tsk bakpulver
- 1 ägg
- 1 msk rapsolja
- 1 rivet rött äpple samt lite kanel eller 1 mosad avokado eller 1 mosad banan
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Häll grötpulver, havregryn och bakpulver i en bunke och blanda.
- Tillsätt ägg och rapsolja och blanda.
- Tillsätt vald smaksättare och blanda.
- Lägg bakplåtspapper på en plåt och gör grötpinnarna med sked. Jag tar en dryg matsked till varje och petar ut smeten till ett ”streck”. Då blir det 12 stycken.
- Grädda i ugnen omkr 17 minuter.
- Låt svalna före servering. Jag brukar bryta lagom stora bitar som Lilla E får plocka med själv.

Förvara grötpinnarna i vanliga matlådor med lock. Ett ark av det nyss använda bakplåtspappret kan vara bra att lägga mellan grötpinnarna om det blir flera lager i burken. Håller lätt 3-4 dagar i skafferiet.
Skriv gärna och kommentera vad du och bebisen där hemma tyckte!
