Jordärtskockssoppa med timjan
Jag har odlat jordärtskockor för första gången i år. När jag tänker på det så är det märkligt att jag inte gjort det tidigare eftersom tre av fyra familjemedlemmar tycker att det är jättegott. Den fjärde behöver nog bra vänja sig tänker jag.
Så igår blev det jordärtskockssoppa. Som tillbehör hade vi kantarellsnittar. Inte helt fel att avsluta jobbveckan med.


Du behöver
- 500 g jordärtskockor
- 3 mjöliga potatisar
- 3 vitlöksklyftor
- 1 msk smör
- 1 1/2 dl vitt vin
- 1/2 l vatten
- 2 grönsaksbuljongtärning
- 3 dl grädde
- Salt
- Svartpeppar
- 8-12 små kvistar av färsk timjan
Gör så här
- Skala jordärtskockor och potatis. Skär dem i bitar. Skala och hacka vitlöken. Fräs med smöret i en kastrull.
- Häll över det vita vinet och låt koka en minut. Tillsätt sedan vattnet och buljongtärningarna.
- Låt koka omkring 15 minuter, tills allt är mjukt. Rör om ibland.
- Mixa soppan slät, rör i grädden och värm soppan utan att koka upp. Smaka av med salt och svartpeppar.
- Häll upp soppan i skålar och dekorera med timjan.
- Räcker till fyra portioner och går bra att frysa.

Korka upp en flaska rött och njut!