Livet & Vardagen

Julstök och julmys

Jag tycker om julen. Och jag tror att jag börjar bli vuxen nog att handskas med den på ett klokt sätt. Ibland vill jag lite för mycket, och då blir det lätt julstress och julhets istället för julstök och julmys. Man behöver ju inte göra precis allt, kan min kloka Make säga då. Nej, man kan ju faktiskt välja. Det är det jag har lärt mig.

Så nu väljer jag att inte lägga ribban så högt. Det blir mysigare för alla med en mamma som inte far omkring utan faktiskt tar sig tid att vara lite här och nu och njuter av julen.

Det här är ett sätt att njuta av julstöket. Att pyssla julkort med barnen. Fram med kort, pysselmaterial och släpp loss kidsen med glitterlimmet utan att säga ”det räcker nu”. Och så lite julmusik i bakgrunden.

Ett annat sätt är att verkligen ta tillvara på myset. Att beundra ljus, pynt och gamla skatter som plockas fram ur sina kartonger. Julmys för mig är julgardiner och röda kuddar, doften av glögg och pepparkaka, farmors gamla tomtar och barnens egengjorda pyssel. Det är varken instagramvänligt eller tematiskt ordnat men det är så mycket fina minnen. Det gör mig glad och det gör min familj glad.

Jag tror det är därför jag är lite (läs mycket) traditionsbunden när det kommer till julen. För att det gör mig glad. Jag plockar upp vår tomte Knut ur förrådet och minns en julmarknad för länge sen då svärmor levde. Bredvid Knut ställer jag julbocken Gunnar. Inköpt första julen i egen lägenhet som jag delade med en av de finaste vänner. Jag kokar farmors kola och ställer fram tomtar som stått i finrummet hos henne och farfar, det värmer mitt hjärta att dom känns lite extra nära trots att dom inte längre är med oss. Jag och Stora A sätter nejlikor i apelsiner så som mormor lärde mig när jag var barn. Och mormor som knappt ser längre kan få känna doften av jul. Och ja, det gör mig glad därför att julen handlar om att ge glädje. Det är viktigt för mig att mina barn får känna det. Julklappar i all ära men julen handlar om de människor vi tycker om.

Årets gran tillsammans med Knut och Gunnar.

Och vet ni vad, på tal om att tycka om. Granen fick behålla sitt frostiga utseende i silver och vitt ❄️

error

Följ Rosa pioner via mail, Facebook och Instagram