
Kantarellpaj är riktigt mumsig höstmat
För mig är höst svampar och pajer. Massor med pajer!
Allra helst vill jag ut i skogen och plocka min egen svamp. Dels är det mysigt att få en stund i skogen och dels är det så gott att äta mat som man odlat/plockat till på egen hand. Men med en liten 8 månaders plutt hemma får det bli skogsutflykter nästa år. Den här kantarellpajen fick egenhändigt plockade kantareller från affären istället. Och vet ni vad, det blev nog lika bra!
Här kommer receptet
Pajdeg
150 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda smör, vetemjöl och vatten. Jag brukar använda händerna. Jobba på lite snabbt och kolla att det inte är stora smörklumpar i.
Tryck ut degen i en pajform. Min form är 23 cm i diameter och har rätt låg kant.
Ställ formen i frysen ca 15 minuter.
Förgrädda pajskalet i ugnen ca 7 minuter och ställ åt sidan en stund.
Sänk temperaturen i ugnen till 175 grader.
Fyllning
100 g kantareller
2 vitlöksklyftor
Lite smör till stekning
Salt & peppar
5 dl färsk bladspenat
2 ägg
2 dl matgrädde
100 g river parmesanost eller västerbottenost
Rensa kantarellerna. Jag läste att man faktiskt FÅR skölja kantarellerna under svalt vatten istället för att borsta dom om man sedan steker dom direkt. Jag provade och tyckte att det gick alldeles utmärkt så det kommer jag fortsätta med. Ingen tappad smak här inte!
Hacka kantarellerna grovt. Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Fräs svamp och vitlök i smör och krydda med salt och peppar. (Tänk på att kantarellerna ska sluta vattna sig) Lägg i bladspenaten och fräs ytterligare någon minut så bladen ”krymper ihop”.
Lägg i kantarellblandningen i pajskalet.
Blanda ihop äggen, grädden och osten. Häll över kantarellblandningen.
Ställ in pajen i ugnen och grädda omkring 30 minuter.
Klart! Ät den ljummen med en god sallad till och njuuut!
Har du ett eget recept på en smaskig kantarellpaj får du gärna dela med dig!
