Mat & Dryck

Kräm, lyxigt och lättlagat mellis till bebisen

Jag har börjat provar olika hemlagade mellanmål till Lilla E. Han blir 9 månader om några dagar och är en väldigt positiv provsmakare. På eftermiddagen blir det gröt och kanske frukt då han brukar vara hungrigare, men förmiddagarna satsar jag på större variation.

Ett mellis som föll väldigt väl ut är hemlagad kräm. Ett lite lyxigt och lättlagat mellis som även går hem hos 6-åringen. Ofta serverar jag det med något att tugga på också. Majssköldpaddor (en variant på majskrok), egna grötpinnar, lite smörgåsrån eller vad som nu finns i skafferiet.

Grundreceptet kommer från boken ”Barnmat, råd och recept” som vi fick på BVC. Jag har lite mer bär i den som jag gör.

Frysta bär kokar lätt sönder

Recept

  • 3 dl bär, gärna frysta
  • 4 dl kallt vatten
  • 4 tsk potatismjöl
  • 4 tsk socker

Gör så här

  • Tina bären
  • Häll 3,5 dl kallt vatten i en kastrull och koka upp. Använd resterande 0,5 dl att röra ut potatismjölet i.
  • Vispa ner vattnet med potatismjölet i ner i det kokande vattnet. Fortsätt vispa medan det tjocknar.
  • Tillsätt bär och socker. Koka en stund så bären kan vispas/mosas sönder till önskad konsistens. Krämen kommer inte bli slät utan innehålla småbitar.
  • Låt svalna före servering
Hallon & mangokräm

Hos oss (alla bebisar äter ju olika mycket) blir det 3 portioner till Lilla E, då är varje portion omkring 1 dl. Stora A får en portion på ungefär det dubbla. (Skulle det vara en ordentlig portion behöver hon mer, nu är det mest av rättviseprincip när hon är med.) Jag törs inte svara på hur länge det håller i kylen men 3-4 dagar i burk med lock har gått bra. Tänk på att ge mindre i början så magen hinner vänja sig vid det nya. Att koka hälften så mycket kräm kan vara en god idé då

Smakkombinationer

Vi har testat jordgubbskräm, hallon & mangokräm och blandningen sommarbär. Alla från frysdisken.

Jordgubbskrämen gick hem hos båda barnen och är Stora As favorit så här långt. Jordgubbarna kokar sönder lätt men får inte koka för länge för då skummar dom.

Hallon & mangokrämen fick en väldigt mild smak. Mangobitarna fick jag dock mosa extra med en gaffel när krämen kokat ett tag.

Sommarbär är en blandning med jordgubbar, hallon, björnbär, blåbär och vinbär. Den får lite mer smak, är inte lika söt och därmed min egen favorit.

Lycka till och kom gärna med förslag på goda smaker som vi kan testa nästa gång!

error

Följ Rosa pioner via mail, Facebook och Instagram