Trädgård & Odlingar

Man pallar många pallkragar!

I april bjöd jag på den här bilden till inlägget ”Hur många pallkragar pallar man?”

Svaret? Man pallar många pallkragar. Och nu är det grönt i nästan alla.

Jag hade beställt tre 900 literssäckar med jord som aldrig kom. En leverans som skulle skett lite senare än önskat. Så jag hamnade efter och tyvärr har det tagit längre tid än jag hoppades på att fylla på pallkragarna. Tre stycken är fortfarande tomma. Men, det betyder att väldigt många ändå är fyllda. Fyllda med rens från kaninburarna, smågrenar, löv och så jord så klart. Här kommer en rundtur på nära håll!

Jordärtskockor växer längst bort i ena hörnet och bor granne med rabarbern. Båda växer sig rätt stora och vill gärna stanna på samma plats länge, perfekt för att skymma komposterna som ska byggas där bakom.

Jordärtskockorna av sorten Bianca.

Jordärtskockor är nytt för mig, inte på tallriken men i trädgårdslandet. Det ska bli kul att se hur de utvecklas!

Rabarbern fick vi i present av svärmor när vi flyttade in. Den har varit liten och tanig och trivdes inte alla där den stod. När vi grävde ut till trädgårdslandet trodde jag att den strök med. Men så hittade jag några små blad och grävde upp den och planterade om den. Den tackade genom att få växtfnatt och jag är glad över att den klarade sig. Då svärmor inte finns med oss längre är det extra roligt att rabarbern vi fick för så många år sedan nu trivs och frodas.

Nu har den även fått en liten kompisen då jag fick en rabarberplanta uppdragen från frö när jag fyllde 40.

En liten och en stor rabarber

Efter dessa storväxare kommer en liten kryddträdgård. Rosmarin, gräslök, basilika, timjan, dill och rödlök omgärdade av Zinnia.

Längst fram till höger med mycket plats finns squash och pumpa. Squashen kan jag börja skörda nästa vecka och pumporna hoppas jag är redo till Halloween. Vore coolt att kunna gå ut och plocka egna pumpor att karva i. Men även pumporna är nya för mig så vi får se hur det går.

På den här sidan finns även en krage med sallad och bönor och de tre tomma pallkragarna. Där skulle det bo morötter och rödbetor. Jag älskar egna rödbetor men misstänker att det är svårt att hinna få dom att mogna nu. Salladen trivs bra (och bakom den finns en mörkare vintersallad för senare skörd) medans mina fördolde bönor brändes av solen. Jag petade ner några frön som kommit upp fint. Återstår att se om det hinner bli någon skörd. Även bönorna tillhör årets nyheter.

På andra sidan finns tre kragar med potatis och två med jordgubbar. Vi testar en mängd lika jordgubbssorter för att se vilka vi ska satsa vidare på. Just nu toppas listan av Rumba, Korona och Florence.

Bakom potatisen skymtar jordgubbarna. Sorten Tristan har rosa fina blommor men har inte lyckats kvala in på topplistan.

En av fördelarna med pallkragar som jag skrev om sist var tillbehören. Att det finns så mycket som passar till. Det visade sig vara en sanning med modifikation. Bakom jordärtskockorna finns två färdiga spaljéstöd som den lika färdiga spaljén skulle fästas vid. Det gick inte utan att binda fast nätet i stolparna då det bågnade och åkte ur skårorna.

Nätet över jordgubbarna och kryddorna är jättebra. Men bågarna som sitter över pallkragen passar inte utan hade behövt dubbelt så tjockt trä för att sitta fast. Maken fick bocka till dom och då sitter dom hjälpligt. Irriterande. Däremot fungerade fiberduken bra även om bågarna såklart ställde till problem där med.

Överlag är jag väldigt nöjd trots att mycket arbete återstår. Det ska bli flis på marken, de sista pallkragarna ska fyllas och det ska pyntas lite. Just nu finns det ett vackert fågelbad i gjutjärn som jag fick i 40-års present. Och så ska växthusets träram behandlas i år. Men växthuset skriver jag om en annan dag. Ha det gott så länge!

error

Följ Rosa pioner via mail, Facebook och Instagram