Mat & Dryck

Midsommartårta med jordgubbar

Det här är en av mina favoriter när det kommer till tårtor. Sockerkaksbotten, vaniljkräm, rabarber & jordgubbskompott, grädde och jordgubbar. Mums!

Bild från ett tidigare år.

Tårtbottnarna är min vanligaste synd, jag köper ofta färdiga. Det går snabbt helt enkelt. Men om man orkar och hinner är det godare att baka egna. Dessutom är det smidigt om det är någon allergi man behöver ta hänsyn till.

Vaniljkräm däremot gör jag alltid själv. Det går snabbt och är galet mycket godare än påsvarianten. Bara man har låg värme och kommer ihåg att röra så går allt bra.

Ner med 1 1/2 dl mjölk och 1 1/2 dl vispgrädde i kastrullen. Fyll på med 3 msk socker, 1 msk Maizena och 2 äggulor. Dela en vaniljstång och skrapa ur fröna och se till att så mycket som möjligt hamnar i kastrullen. Sjud på svag värme under omrörning. När vaniljkrämen tjocknar är den klar. Den tjocknar ytterligare när den svalnat.

Till den här tårtan är det även en kompott på rabarber och jordgubbar till ena lagret. En svårslagen smakkombination!

Skuren rabarber och frysta tinade jordgubbar i lika delar (250 g vardera), 1 dl socker och 1/2 tsk vaniljsocker som puttrar i 10-15 minuter. Svårare än så är det inte att fånga smaken av svensk sommar!

När allt har svalnat är det bara att lägga ihop tårtan. Fyllningarna går bra att förbereda dagen innan tårtan monteras och förvara i kylen. Det tar ett tag innan de har svalnat helt så det kan vara skönt att slippa bli stressad. Jag brukar ta vaniljkrämen i botten och kompotten på nästa lager. Då hamnar den fina röda färgen i mitten när man skär eftersom tårtan toppas med vispad grädde och jordgubbar. Köper man 5 dl grädde så räcker det till både vaniljkrämen och utsidan av tårtan.

Nu är det bara det bästa kvar. Att smaka!

Här är ett tillägg i efterskott. En tårtbild från årets midsommar med samma goda fyllning fast i lite tjusigare utförande.

För ännu mer sommarfeeling kan jag tipsa om dessa svalkande recept på rabarbersaft och flädersaft här på bloggen. Svårt att hinna med till årets midsommar, men kanske vankas det fler tårtor i solen?

error

Följ Rosa pioner via mail, Facebook och Instagram