Livet & Vardagen,  Mat & Dryck

Minnesvärda traditioner och lyckade nyheter

Jag har alltid tyckt om traditioner. För mig är det längtan, förväntan och trygghet i en härlig mix. Och julen är fylld av traditioner i stort och smått.

Ta tillexempel de här två filurerna. Julbocken Gunnar följde med mig hem från en julmarknad min första jul i egen (delad) lägenhet. Han börjar bli till åren kommen. Tomten Knut anslöt efter att jag och maken varit på vår första gemensamma julmarknad. Dom blev bästisar direkt och står alltid vid julgranen. Som tur är behöver dom inte hålla två meters avstånd…

Eller ta julgodisbaket som står med i kalendern år efter år. Jag och en av mina vänner gör alltid julgodis ihop. Tills nu. En förkylning satte effektivt stopp för det hela och ja, jag är lite bitter. Men vänta bara till den 23:e december. Då får bitterheten dövas med kolor kokta efter farmors recept.

Så länge jag har levt (eller var det ett år före? Eller kanske ett år efter? Vem kan minnas, jag är ju ändå 39 år fyllda.) har min familj haft provsmakarkväll ihop med en annan familj. Vi provsmakar julmaten och sjunger fel på ”Ser du stjärnan i det blå”. Alltid. Utom i år då… Vi är för många, det finns de som är i riskgrupp, vi är kloka och Corona suger. Så. Det är två traditioner som inte blev.

Som tur är finns det fler minnesvärda traditioner. Som att alltid ställa ut gröt till tomten kvällen den 23:e. Och mysigt adventsfika med nära och kära. I år blev det en variant med korvgrillning, varm choklad och pepparkakor utomhus. Supermysigt! Där snackar vi lyckade nyheter! Utefika kommer tillbaka även nästa år.

Varm choklad med grädde, minimarshmallows och gulliga sugrör. Jag och barnen jublar!

En tradition som jag inte haft som tradition på många, många år är den här. Kryddnejlikor i apelsiner. Det gjorde jag med mormor när jag var liten. Och det var tanken på mormor som fick mig att göra det igen. Hon ser ruskigt dåligt numera, men julen handlar om så mycket mer än synintryck tänker jag. Det kan låta jul, smaka jul och dofta jul. Jag hoppas hon kommer uppskatta en doft av jul i sitt hem.

När vi ändå är inne på lite mer gammaldags jultraditioner så tänker jag avsluta med två nyheter som jag hoppas blir lika lyckade som utefikat. Den första är torkade apelsin/clementinskivor som ska hängas upp i en minijulgran. Jag såg en fin bild och ska se om jag får till det lika fint. Återkommer om det.

Tunna skivor (mina var för tjocka), 70-80 grader i ugnen och omkr 4 timmar (mina tog det dubbla…)

Den andra är brända mandlar. Jag hittade ett recept på Mitt kök som jag testade. Gott! Lättlagat och snabblagat var det också. Kan passa bra som gåbort-present till nästa år när vi kan gå bort igen.

Brända mandlar kommer bli en ny tradition misstänker jag. Har vikt små pappersstrutar att servera dem i. En ska såklart mormor få.

error

Följ Rosa pioner via mail, Facebook och Instagram