Trädgård & Odlingar

Odla ärtskott

Grönsakerna i butik är dyra och stundtals smaklösa, och till skördetiden i trädgården är det ett tag kvar. Så jag har funderat på hur jag kan få tag på egenodlat lite tidigare och snubblade över det här med ärtskott. Varför visst jag inte om det innan?!

Ärtskott är gott i sallader, på mackan eller att bara knapra lite på.

Genom att köpa ett paket med torkade gula ärtor (ja, precis sådana som man har till ärtsoppa) för 14kr så kan man få massor av goda, krispiga ärtskott som i butiken kostar 27kr/paketet. Och dom här 14 kronorna räcker till många fler än ett paket så det blir otroligt mycket billigare.

Inte är det svårt heller. Lägg 1/2 dl ärtor i blöt ett dygn. Fyll upp en bred kruka med jord. (Det går även att använda en skål/ett fat då det ska räcka med någon centimeter jord i botten) Sprid ut ärtorna över jorden, dom kan ligga hyfsat tätt men inte över varandra. Fyll på med två centimeter jord och vattna. Låt krukan stå i ett ljust fönster. Jag satte ingen plast över och det verkar ha fungerat utmärkt ändå, bara jorden inte torkar ut så ha lite koll på det.

Efter någon dag ser man hur det börjar röra på sig i krukan, snart tittar allt fler ärtskott upp och omkring 10 dagar efter sådd går det att börja skörda. Genom att klippa av ett ärtskott ovanför en liten förgrening ser du till att samma planta får ett nytt skott som du kan skörda. Därmed kan du skörda flera ärtskott från samma lilla planta. Titta på det inringade området på bilden nedan. Där syns vart jag klippte av skottet första gången.

Lite vårkänsla när Kung Bore bestämde sig för att vintern inte var slut…

Billigt, gott och nyttigt! Hade även du missat det här med ärtskott, eller bara inte kommit dig för att testa, då är det dags att prova nu!

error

Följ Rosa pioner via mail, Facebook och Instagram