Trädgård & Odlingar

Odlingsåret 2020

Jaha, snart är det slut på godsaker att skörda i våran trädgård. Det känns som om det börjar bli dags att summera lite. Hur gick det i år egentligen?

I början på säsongen såg gurkorna ut så här. Sen fortsatte dom klättra uppåt.

Gurkorna vid namn Cordoba, trivdes förträffligt i växthuset och gav en bra skörd. Tyvärr drabbades dom av spinn i slutet på säsongen och åkte ut fort som bara den. Men dom är välkomna tillbaka nästa år.

Även vattenmelonerna trivdes bra. Dom var av sorten Sugar baby och gav en melon per planta. Inte så mycket att hurra över kanske, men det var det värt bara för att det är häftigt att odla sin egen vattenmelon. Goda var dom också.

Tomatfröna till mina rosa tomater fick jag av en snäll bekanting här i trakten. Dom gav bra med skörd, smakar gott och är ju så himla fina. Dom har jag tagit frön på så dom återkommer definitivt nästa säsong.

En skål med Rosa tomater, Golden bumble bee, Baby boomer och Gemini.

Mina små, små röda Baby boomer var goda men hade svårt att komma igång så det blev inte så många. Dom blir utbytta till nästa år.

Likaså säger vi tack och hej till Yellow pearshape som gav en ynka liten tomat.

Desto mer tomater gav Artisan golden bumble bee som jag tyckte såg så himla fina ut på paketet. Tyvärr smakade dom inte moget när dom var gula utan dom fick bli röda och orangestrimmiga istället. En besvikelse så klart. Smakmässigt var det inte heller en favorit.

Goda var dock Gemini, vanliga röda tomater, som jag hade hoppats få fler av. Även dom mognade sent.

Squashen gick helt år fanders så den har vi inte ens smakat på. Paprikan fick vi en som både hann växa till sig och mogna innan även den drabbades av spinn. Uppenbarligen slängde jag inte ut gurkorna snabbt nog. Annars hade vi nog fått 2-3 till tror jag. Fröna kom från köpepaprikor som mamma satt i kruka.

Äpplen av sorten Transparente blanche fick vi massor. Tyvärr hade många fått besök av Rönnbärsmal. Men det blev äppelpaj, äppeljuice, äppelkaka och en hel del som mumsades på direkt från trädet. Så det räckte ändå.

Päronen är det sista jag väntar på i år. Som ni ser finns det lite att ta av. Dom ska bara mogna klart och trilla ner. Sen får vi leta rätt på recept innehållandes päron. Förslag någon? Hittills har det blivit päronsaft samt flera bortskänkta kassar med frukt.

Ja, det var det. Nästa år hoppas jag att odlingsbäddarna är på plats. Då blir det mer odlande. I år satte jag bara potatis i en pallkrage, sen var det fullt fokus på växthuset. Det var inte så jag hade tänkt mig men det var så det blev.

Nästa år kör vi igen! Tack vara det fina anteckningsboken jag fick i present förut har jag stenkoll inför nästa säsong!

En kommentar

error

Följ Rosa pioner via mail, Facebook och Instagram