Trädgård & Odlingar

Odlingsåret 2022

Tempot i trädgårdslandet börjar sakta ner. Kryddorna och squashen orkar lite till, några potatisar och betor finns kvar. Men snart är det bara pallkragen med jordärtskockor som levererar. Den tar vid när det andra slutar. I växthuset finns det några tomater och gurkor kvar som kanske hinner ta sig. Eventuellt nån paprika med. Det är bara att inse att odlingsåret 2022 börjar gå mot sitt slut. Tur att äpplen och päron kommer på löpande band ett tag framöver så att vi får fortsätta njuta av trädgårdens goda inslag.

Förra året köpte jag en skördekorg i present till mig själv. Den har jag fyllt åtskilliga gånger sen juni. Från dom första ensamma midsommarpotatisarna till sensommarens överflöd har korgen följt med mig och barnen på skörderundor i trädgårdslandet.

Så hur gick det egentligen, odlingsåret 2022?Jag skulle säga att mycket gick väldigt bra och lite gick knappt alls. Men vi tar en sak i taget och börjar i växthuset.

Här trängs tomaterna Cindel, Black cherry, Pink thai egg, Sungold och 100/1000 med gurkan Cordoba, mammas paprika och melonerna Suger Baby och Piel De Sapo. Cindel har gett tomater, men dom har mognat långsamt och fått hårt skal. Black cherry har gett goda men för få tomater. Barnens plantor på friland verkade trivas bättre. Pink Thai egg ger goda tomater men där var det dålig skörd för andra gången så dom hoppar jag nog över nästa sommar. Synd för tomaterna är väldigt vackra också. Sungold var söta och goda och gav en ok skörd så dom testar jag nog igen. Mest valuta för allt slit gav sorten 100/1000 som verkligen gör skäl för sitt namn. En solklar återvändare till nästa säsong!

Melon i munskydd. Ett tips från boken Trädgårdshacks av Filip Johansson.

Melonerna var det värre med. Två Piel De Sapo gav inte en endaste melon och två Suger baby gav en vattenmelon. En stor rackare på nästan 2kg som både doftade och smakade fantastiskt. Frågan blir dock densamma som förra gången vi odlade melon. Är det värt det?

I trädgårdslandet har det växt och frodats i alla pallkragarna. Säkra kort som potatis, morötter, kryddor, sallad, spenat och ruccola, squash och betor har levererat bra. Squashen kom igång lite sent i år eftersom jag fick förså den i flera omgångar innan något av fröna tog sig. Att vi satte potatisen tidigare än vanligt gav skörd redan till midsommar och vi har som sagt fortfarande några plantor kvar att dra upp. Så det var länge sen vi köpte potatis.

Nytt för i år var bland annat sockerärtor. Dom stortrivdes på sin plats och har gett en bra skörd under 2,5 månad. Definitivt en återvändare och populär hos barnen.

Även ärtor var nytt för i år. Dom blev tyvärr kapade av rådjuren så skörden på de korta plantorna blev väldigt liten. Vi får se om vi gör ett nytt försök eller inte.

Något som faktiskt var tillbaka för ett nytt försök var majs. Förra gången blev det noll och intet men i år gick det desto bättre. Jag var lite orolig när dom taniga små plantorna åkte ut i pallkragen men dom tog sig fint. Tyvärr mognade inte alla majs i majskolvarna utan mitt bland alla stora gula korn fanns det massa små vita korn kvar. Varför vet jag inte. Det gjorde att vår lilla skörd minskade med hälften så det blev majs på grillen vid endast två tillfällen. Dom två tillfällena smakade det väldigt gott så det blir nog ett tredje försök med majs.

Våra stackars jordgubbar gav upp i år, oklart varför och dom som överlevde fick besök av rådjur. Så några större mängder jordgubbar blev det inte. Men barnen var glada över att kunna ta sig några stycken då och då när de följde med ner till trädgårdslandet. Vi hoppas på bättre lycka nästa sommar. Då ska jag testa att täcka plantorna med fiberduk när vårsolen slår till.

Pallkragen med blommor blev bra och lockade till sig många fjärilar och humlor. Zinnia och små solrosor i blekröda, orangea och gula toner samsades fint och gav små fina buketter till uterummet och huset. Faktum är att det kommer bli några buketter till innan dom vissnar ner för i år.

Nu börjar arbetet med att ta bort allt visset. Se till att kompostera, gräva ner lite kaninskruffs (vårt namn för spån, halm, bajs och kiss från städning av kaninburar) i de pallkragar som har det ätbara ovanför jorden nästa säsong, göra rent krukor och städa ur växthuset lite lagom mycket.

Jag känner mig väldigt nöjd med årets arbete i trädgårdslandet. Både jag och barnen tycker att det är kul att vara där. Och Maken blir glad över att hans insatts med växthuset, Flistuggen och annat uppskattas och ger glädje. Den goda maten, den njuter vi av allihopa. Gärna tillsammans med andra. Delad trädgårdsglädje är precis som alla annan glädje dubbel glädje.

error

Följ Rosa pioner via mail, Facebook och Instagram