Mat & Dryck

Päron & lingonpaj

Ni som hängt med ett tag har säkert sett kort på vårt gigantiska päronträd tidigare. Gammalt, högt och fullt med päron. Eftersom träder är så stort spelar det ingen större roll om det är päronår eller inte, det blir massvis av päron jämt. Så vi testar lite olika päronrecept varje år och endel, som det här, blir favoriter som får återkomma. Då det bara krävs 4 päron så passar det även dig med ett mindre päronträd 😄

Du behöver

  • 4 päron, är dom väldigt små ev lite till
  • 1,5 dl lingon (tinade om de är frysta)
  • 75 g smör
  • 1,5 dl mjöl
  • 1,5 dl havregryn
  • 1 dl strösocker
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk malen kardemumma
  • Vispgrädde till servering, ev med 1 tsk vaniljsocker i.

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Skala päronen och skär i klyftor. Lägg tillsammans med lingonen i en ugnsfast form. En vanlig pajform blir för stor.
  • Smält smöret.
  • Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  • Häll ner alla torra ingredienser i det smälta smöret och rör runt ordentligt.
  • Lägg smeten över päronen och lingonen.
  • Ställ in mitt i ugnen ca 25 minuter.
  • Servera ljummen med en klick lättvispad grädde, ev med lite vaniljsocker i.

Sött, syrligt, mjukt och krispigt i en härlig kombination! Passar perfekt till gofika eller som dessert upplagt på snygga fat.

Lycka till!

error

Följ Rosa pioner via mail, Facebook och Instagram