Mat & Dryck

Päronsaft

Det står ett gigantiskt päronträd på vår tomt. Och vissa år får det gamla trädet päronfnatt och producerar kopiösa mängder päron. I år är ett sådant år.

Eftersom trädet är så högt är det inte all frukt som överlever fallet. Dessutom gillar även fåglarna våra päron. Vi kör bort skottkärra efter skottkärra med mosad frukt, dålig frukt och frukt som redan provsmakats av diverse djur. Ändå blir det massvis med päron kvar.

Ibland får jag för mig att testa lite nya recept med päron. För även om dom är fantastiskt goda som dom är hinner vi inte äta upp dom. Just den här gången fick jag för mig att koka päronsaft. Vet inte riktigt varför jag inte har provat det tidigare. Men nu är det dags!

Du behöver

  • 2 kg päron i bitar.
  • 2 liter vatten.
  • Socker, ungefär mellan 7-10 dl.

Gör så här

  • Skölj päronen och skär bort pinnen och biten där blomman satt.
  • Dela päronen i bitar.
  • Lägg päronbitarna i vattnet och koka ca 5-10 minuter beroende på storlek. Mosa päronen, tex med en potatisstöt.
  • Häll över massan i en saftsil och låt rinna av.
  • Mät upp saften och tillsätt omkring 3-3,5 dl socker per liter.
  • Värm saft och socker i en kastrull så att sockret löser sig.
  • Häll upp den färdiga saften på väl rengjorda flaskor och förvara i kylen. Eller i en ren plastburk och förvara i frysen.
  • Späd med iskallt vatten (ca 50/50) och njut.
Hemleverans till mina föräldrar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

error

Följ Rosa pioner via mail, Facebook och Instagram