Trädgård & Odlingar

Planer, plåt och plantor

Det börjar bli hög tid att färdigställa skissen över trädgårdslandet. Det är roligt och klurigt och spännande på en och samma gång.

Planer & Plåt

Ett av de större frågetecknen kring landet har varit vilket material odlingslådorna ska vara i och som ska vara mellan lådorna.

Vi ska bygga en stödmur vid trädgårdslandet så först fanns det en tanke på att bygga odlingslådor i samma sten. En lockande tanke för att få det både hållbart och enhetligt. Men det skulle bli hiskeligt dyrt.

Då föll tanken på trä. Men det kommer ju förr eller senare att behöva bytas ut. Vi ska ju göra ett rätt så stort land och tänker att det kanske räcker att göra allt en gång. Förhoppningsvis. Då tog det stopp.

Odlingslåda i cortenastål, bild från Rostik.se

Tills förra sommaren då vi besökte goda vänner som köpt plåt och svetsat ihop egna odlingslådor. Både snyggt och hållbart. Så när vårsolen tittar fram blir det till att förbättra skissen med ordentliga mått och beställa plåt. Det finns även trädringar att beställa som jag tror kan bli bra runt fruktträd och bärbuskar. De på bilden kommer från Rostikt som tillverkar trädgårdsplåt i cortenastål. Riktigt snygga grejer!

Bild från Rostik.se

Så då återstod frågan om vad som ska vara mellan de stora, snygga stålbäddarna? Sten? Gräs? Plattor? Grus? Vad är lättast att underhålla? Vad blir inte löjligt dyrt? Hur slipper jag så mycket ogräs som möjligt?

Jag har velat fram och tillbaka tills jag av en slump ramlade över ett blogginlägg hos Sara Bäckmo . Det blir träflis med markduk under. Jag tror att det blir riktigt snyggt mot plåten när den börjar rosta. Och när flisen börjar bli för söndersmulad kan man flytta över den till rabatterna och fylla på med nytt.

Bild från sarabackmo.se

Plantor

På skissen över trädgårdslandet står det inskrivet vad en del odlingslådor ska innehålla. Mest för att jag ska komma ihåg sånt som ska sitta länge, som rabarber och björnbär. Eller sånt som jag vill ha mycket plats till, som potatis och jordgubbar. Sen måste det finnas plats för infall. Både ute och i växthuset. Efter lite velande blev årets fröbeställning rätt stor ändå. Bönor och rödlök som jag inte provat tidigare fick följa med. Dessutom åkte det ner lite extra tomatfrön och betor. Allt noga uppskrivet i boken jag fick i julklapp. Så nu blir det ordning och reda på fröer och sådd!

error

Följ Rosa pioner via mail, Facebook och Instagram