Trädgård & Odlingar

Planering av årets sådd

Det är för tidigt att börja förså i januari. I alla fall för mig. Det slutar med att knubbiga fina plantor som frodats under växtlamporna plötsligt får för lite plats och för lite ljus. Då ränner dom iväg på längden och blir tunna och taniga istället. Så vad gör man då när det börjar klia i odlingsfingrarna? Jo, man börjar planera.

Jag har fastnat för Impectas frökatalog. Sida upp och sida ner bläddrar jag runt och markerar sådant som kan vara av intresse. Sen försöker jag begränsa mig. I år lyckades jag riktigt bra. Mycket tack vare min trädgårdsbok som jag fick för några år sedan. Där skriver jag upp vad jag köper, sår och hur det gick och hur det smakade. Vissa favoriter får återkomma, vissa blir portade och andra får trots positivt omdöme lämna plats för något nytt som ska testas.

I samband med att jag försöker begränsa mig försöker jag vara realist. Då hjälper min skiss över växthuset och pallkragarna.

Varje ”ruta” rymmer ett år. Ett enkelt sätt att se både hur mycket plats jag har och hur jag kan rotera på växtplatserna. Ibland blir det som jag tänkt mig och ibland, tja, då blir inte det.

I år var det sex nyheter som tog sig in i trädgårdslandet. Två nya tomatsorter, Vilma som jag läst mycket positivt om och Kakao då jag insett att jag gillar smaken på flera av de mörkare tomaterna.

En ny majssort, Sweet nugget. Förra året gav skörd (jag blev jätteglad eftersom jag misslyckades helt några år tidigare när jag testade majs första gången) men den blev halvbra. Nu kör vi igen och med kloka tips i bagaget tror jag det kommer gå ännu bättre.

Växthusgurkan Max, även den har jag hört gott om. Så min favorit Cordoba, får stå tillbaka i år. Annars drunknar vi i gurkor även om det är ett angenämt problem.

Zinnia i en ny urtvättad mjuk färgskala som jag har stora förväntningar på. Zinnia har ploppat upp som en av mina favoriter då dom söta små blommorna blommar länge och står fint i vas en vecka.

Kronärtskockan Violet de Provence är dock nyheten med stort N. Det blir första gången vi testar kronärtskocka och Stora A är lika taggad som mig. Kokt kronärtskocka med skirat smör går inte av för hackor.

Jag skriver ner vad jag köpt, vad jag hade i lådan och sen organiserar jag frölådan så fröpåsarna står i den ordning dom ska försås eller bara tryckas ner i jorden. Det var det. Sen är det bara att vänta och längta. Och vänta… och längta… och ibland så hinner det köpas in några fröpåsar till. Det är tur att jag försöker bli bättre på att samplantera 😉

error

Följ Rosa pioner via mail, Facebook och Instagram