Mat & Dryck

Rabarbersaft i finglas

Du behöver

  • 1,5 kg rabarber
  • 7,5 dl vatten
  • Omkring 5 dl socker
  • Saftsil, jag trodde det hette saftmaja
  • Rena flaskor / rena frysbara lådor

Gör här

  • Skär bort nederdelen samt blasten på rabarbern.
  • Skölj av stjälkarna.
  • Skiva stjälkarna i ca 3 cm stora bitar. Väg upp 1,5 kg.
  • Lägg bitarna i en kastrull och fyll på med 7,5 dl vatten.
  • Koka tills rabarbern kokar sönder.
  • Häll upp saften i en saftmaja med en bunke/kastrull under.
  • Mät upp den avrunna saften.
  • Koka upp saften.
  • Tillsätt 0,4 dl socker/deciliter saft.
  • Koka upp igen och skumma av.
  • Låt svalna lite och fyll sedan upp i rena glasflaskor eller frysburkar.

Saften klarar sig i kylskåp nån vecka. I frysen kan den klara sig tills nästa gång det är dags att koka saft. Jag brukar skeda ur lite åt gången ur en burk och blanda upp istället för att tina allt på en gång.

Saften blandas efter tycke och smak. Jag tar ungefär dubbelt så mycket vatten som saft. Serveringstemperatur är kanske också personligt, jag föredrar rabarber saft väl kyld. Och så klart serverad i finglas!

Åtta flaskor med färdigblandad saft (0,5 lit) fick jag ihop. Det blev en del i sommarpresenten till Stora As lärare och fritidspedagoger.

Lycka till och tala gärna om hur det gick om du testar receptet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

error

Följ Rosa pioner via mail, Facebook och Instagram