Trädgård & Odlingar

Sol inne, sol i sinne

Jag hade läst mer och mer om belysning till frösådden. Att de små späda plantorna skulle sluta vingla omkring och istället bli knubbiga och stadiga. Att solljus, eller i det här fallet lampljus, är A och O. Så jag slog till på två olika varianter från en butik nära mig.

Växtbelysning för 195kr från Plantagen.

En snålvariant som jag tänkte att det var bra att börja med. Jag kan inte ändra höjd på lampan och den är lite ranglig, men den har timer och slår av och på sig själv. Eller den kan göra det, men lampan lyser så mycket åt sidorna så jag släcker den alltid när jag går och lägger mig.

Växtbelysning för 549kr från Plantagen

En budgetvariant med bricka under som jag var lite tveksam till men det fungerar. Jag kan reglera höjden på lampan och även denna har timer. Den har även en mycket bättre lampa som inte lyser så mycket åt sidorna. Men när jag släcker den ena så släcker jag den andra så timern slipper jobba här med.

Sen borde jag ha en lyxvariant har jag insett. En stor rackare (eller flera?) som jag kan höja upp rejält när plantorna växer och som klarar många fler växter. Dom är dyrare. Jag har förstått att det är därför folk bygger egna anordningar med lysrör. Eller så är det för att dom fastnat i belysningsträsket? Dom ljög inte dom som sa att plantorna blev så stadiga och fina. Det här är första gången jag inte stöttat upp tomaterna med små grillpinnar i trä. Dom klarar sig på egen hand.

Så en Billy bokhylla för massor med växter och ett lysrör för varje hyllplan? Lampor som fästes i kedjor i fönstret och kan höjas och sänkas eftersom? Egen designade lamphållare för att ställa maximalt med växter på golvet och ha lampor över? Tja, nästa års odling får utvisa hur det blir. Sol inne gav helt klart sol i sinnet. Jag är fast.

En kommentar

  • Monika Olsson

    Du får prata med Christian, han har några lampor i vårt förråd och han har nog lite koll på detta med belysning. Lycka till👍🌱🤗

error

Följ Rosa pioner via mail, Facebook och Instagram