Livet & Vardagen,  Trädgård & Odlingar

Trädgårdslandet i juli

Det är ju så kul att se hur det växer och att följa gången från frö till bord. Eftersom olika grödor tar olika lång tid på sig att mogna finns det alltid något att förundras över och att njuta av. Nu är vi mitt i sommaren, så hur ser det ut i trädgårdslandet i juli?

Majs odlar jag för andra gången. Och den här gången verkar det ge resultat. (Första försöket blev platt fall kan man lugnt säga.) Här är en bild på den planta som har hunnit längst. Jag blir lika glad varje gång jag ser hur stor den blivit och ser verkligen fram emot att få smaka så småningom!

Sockerärtorna har kommit igång något alldeles kolossalt. Vi äter sockerärtor hela tiden. Tur att det är så himla gott! Gulliga blommor har dom också.

Något som inte har kommit igång är brytbönorna. Först tog det tid innan fröna tog sig och sen blev plantorna kapade av rådjuren. Därav är de betydligt lägre än vad de borde vara vid den här tiden. Men, de har börjat blomma! Så några bönor får vi nog trots allt.

Blommar gör även squashen. Den stora plantan på bilden har massor på gång och så har vi en mindre som även den snart kommer börja leverera. Grillad squash med örtmarinad är supergott! Jag har ett vinnande recept som jag kommer dela med mig av nästa gång vi grillar. Har du timjan och rosmarin i kryddlandet ligger du bra till.

Blomsterlådan har varit segstartad, lite för mycket skugga misstänker jag. Men nu har de första zinniorna och solrosorna slagit ut. Det är mysigt med blommor i trädgårdslandet och så är det bra att bjuda alla små kompisar som hjälper till med pollinering på mat och dryck. Zinniorna är fina att njuta av även inomhus, riktiga färgklickar som sprider glädje i en vecka eller mer innan de börjar vissna.

Jordgubbarna och salladen sjunger på sista versen. Tyvärr är det inte så mycket att göra åt jordgubbarna men sallad och ruccola har jag sått en omgång till. Så nu låter jag lite av ruccolan som finns kvar blomma då fjärilarna var väldigt förtjusta i de små gula blommorna som dök upp.

Något som däremot precis börjar närma sig skörd är rödbetor och gulbetor. Jag älskar verkligen betor och igår kunde jag inte vänta längre. Ett par stycken åkte upp och landade i en plåt tillsammans med egen potatis. Ugnsrostade rotfrukter är mums!

Något jag däremot glömde igår var att knipsa lite färska örter att strö över rotfrukterna. Rosmarin och timjan är två olika favoriter till det ändamålet. Tillsammans med dill (bra till färskpotatisen), gräslök och basilika är det grunden i vår lilla örtagård. Doften av basilika är underbar och ihop med lite egna tomater, flingsalt och balsamico…mmm! Det förtjänar ett eget inlägg tror jag 😄

Sist ut idag är dom ståtliga jordärtskockorna som jag skrivit så mycket om förut. Snart slår blommorna ut, som små solrosor ser dom ut, och sen kan vi skörda fram till frosten kommer. En perfekt knöl som jag presenterat ordentligt här.

Hur ser det ut i ditt land i juli?

error

Följ Rosa pioner via mail, Facebook och Instagram