Trädgård & Odlingar

Tulpanpanik

Jag skulle ju plantera fler tulpanlökar i rabatterna och jag har inte ens köpt några och nu har jag panik!

Vi tar det från början

I en av våra rabatter växer en perenn som jag själv har planterat dit. Nu minns jag inte vad den heter längre (jag brukar annars vara väldigt bra på att skriva upp vad jag planterar) men jag minns att det inte stod att den lätt frösår sig. Väldigt lätt. Som i ”nu tar jag över världen lätt”. Den är överallt.

Fröställning på väg att spricka upp och sprida växten i ytterligare trädgården.
Fullt med nya frön som vill ta över trädgården

Just därför ska den bort. Precis nu innan fröställningarna spricker och den fortsätter ta över tomten ska den väck. Det är så viktigt att det redan borde vara gjort. Men det är det inte. Hur som helst.

När jag planterade Ta-över-världen-växten planterade jag även tulpanlökar. Vita och rosa fyllda tulpaner. Dom är superfina. Eller dom var superfina. Ta-över-världen-växten tar ju liksom över. Så nu när den ska bort ska jag plantera fler tulpaner där. Jag ska även plantera tulpaner i två andra rabatter så dom kan sprida vårglädje innan resten av växterna kommit igång ordentligt.

Tre rabatter som suktar efter vackra tulpaner och inga lökar att sätta. Klart jag har tulpanpanik. Imorgon måste jag till blomsteraffären och shoppa. Jag har läst att så länge spaden går ner i jorden så är det inte försent.

Så imorgon ska det köpas lökar. Frågan är vilka tulpaner som får följa med hem? Det finns så många vackra sorter att jag blir lite som dottern i godisaffären på lördagarna. Jag tycker att dom fyllda tulpanerna är otroligt fina. Men jag gillar även dom enklare och stramare sorterna. Mycket vitt och rosa blir det i alla fall. Det är återkommande färger i vår trädgård.

Rosa och vita fyllda tulpaner.
Dessa fyllda tuplaner i rosa och vitt planterade jag förra gången det begav sig

Kanske hittar jag fler fina vårlökar när jag ändå är i farten. Snödroppar och krokusar är ännu tidigare sorter som jag gärna skulle se sprida ut sig på olika ställen på tomten. Det behöves ett löfte om vår efter en lång och kall vinter. Vad kan då vara bättre än små skira blommor som trotsigt tittar fram när snön smälter undan?

Jag återkommer inom en snar framtid med en uppdatering om tulpanpaniken så får vi se om det blev platt fall eller en sista minuten räddning!

För dig som vill veta mer om hur man planterar vackra tuplaner nu för att få njuta av dem till våren rekomenderar jag denna sida hos Plantagen.

https://www.plantagen.se/tulpan.html

error

Följ Rosa pioner via mail, Facebook och Instagram