Trädgård & Odlingar

Tulpanpaniken är under kontroll

Det var nog vädret och min egen ineffektivitet som gjorde att tulpanpaniken utbröt från första början. Plötsligt var det minusgrader och människor stod på uppfarten och skrapade rutorna. Jag plockade fram vinterjackan och missade rubriken att det var den kallaste starten på oktober på 23 år. Nu är det 8 grader och regn, precis som oktober ska vara och jag har lagt i en högre växel med höstfixet i trädgården.

Besök hos blomsterhandeln

Vårlökar i påsen, tulpaner och krokusar

Jag och Lilla E åkte till blomsterhandeln dagen efter jag skrev om de icke inköpta tulpanerna. Med oss hem hade vi fem olika sorters tulpanlökar och tre påsar med krokuslökar. Vi finkammade hyllorna efter snödroppar men de var tyvärr slut. Det får bli till nästa höst istället.

Själva köpandet är ju den lätta biten. Nu ska det rensas och planteras också.

Lökjärn, varför har jag inte använt det förut?

Igår gav jag mig på den första rabatten. Den med ”Ta över världen växten” som jag skrev om i förra inlägget. Jag fyllde två korgar innan allt var borta och jag misstänker att jag kommer fylla en korg till när våren kommer. Den hade redan börjat öppna frökapslarna.

När vi köpte tulpanlökarna köpte vi även ett lökjärn. Det är inget jag använt förut men eftersom jag ska plantera så mycket tänkte jag att det var värt att testa. Varför har jag inte använt lökjärn tidigare? Det var så mycket enklare och gick så mycket snabbare. Tryck ner den i jorden på lagom djup, vrid ett halvt varv och dra upp den så följer jorden med. Ner med löken och tryck in handtaget på lökjärnet så öppnar den sig och släpper ut jorden igen. Klart!

Krokusar i gräsmattan

En rabatt är klar och två återstår. Jag fick även en ny idé. Krokusarna skulle jag kunna plantera under gräset också. Det är ju så fint vid gammla hus när det breder ut sin stora fält med krokusar och snödroppar. Jag vet inte om min nya kompis lökjärnet går igenom gräsmattan så kanske måste jag gräva bort den med spade, sätta lökarna och sedan lägga tillbaka gräset. Sen vet jag att tuplanerna ska vissna ner i lugn och ro för att näringen ska gå tillbaka ner i löken så den blommar igen. Det borde vara samma med krokusar gissar jag. Då behöver de planteras där vi inte klipper gräset. Är det ens möjligt? Någon som har testat och kan ge mig ett tips?

Eller så ska jag bara hålla mig till grundplanen och göra klart de återstående rabatterna. Jag måste ju ha något att göra nästa höst med.

error

Följ Rosa pioner via mail, Facebook och Instagram