Trädgård & Odlingar

Vårrunda i trädgården

Det är så mysigt att gå små rundor i trädgården och se vad som händer. Plötsligt är det någon mer växt som vaknat, något mer som blommar. Välkommen på en vårrunda i trädgården!

I påskplanteringarna börjar påskliljorna vissna ner. Men penséerna står sig än och den här mörklila sorten tycker jag är så himla snygg mot krukorna.

Päronträdet är klädd i vit vårskrud sen en vecka tillbaka. När som helst kommer gräsmattan att fyllas med tusentals vita små blomblad när prakten är över för i år.

Men då tar äppelträden över. Dom är på gång och kommer säkert att blomma ut ordentligt under helgen. Ännu vackrare än päronträdet med sina vitrosa blommor.

Päronträdet

Äppelträdet

I trädgårdslandet har rabarbern kommit igång. Rabarberpaj, rabarbersaft, rabarberkräm eller en av mina favoritkombinationer rabarber och jordgubbar! Mer sommar än så blir det inte.

Även den tidiga potatissorten Rocket har börjat visa sig ordentligt. I år kör vi både den och en senare sort, Ditta. Som alltid hoppas man ju på egen färskpotatis till midsommar. Mums!

En annan sak som verkar gå bra är vinbären. Jag klippte ner båda rätt hårt i början på hösten och höll tummarna att dom små taniga rackarna skulle ta sig. Det verkar ha fungerat. Krusbärsbusken fick samma omilda behandlingen men valde tyvärr att gå i pension istället. Man kan inte lyckas jämt…

En sak som i alla fall verkar ha lyckats är vårt försök att rädda en nerkörd fläder. Grannen körde ner den med en traktor i höstas och nu har den fått ett nytt hem hos oss. Bladen tar jag som ett gott tecken.

Längre än så blev inte rundan den här gången. Nu gör jag som katten och tar helg!

2 kommentarer

 • Monika+Olsson

  Vilken fin promenad! Vilka äppelsorter har ni?
  Jag tror att vinbären hämtar sig bra men det blir nog bär först nästa år, om jag minns rätt så ger två årsgrenar sina första bär då! Lycka till❣️👍☀️

  • rosapioner.se

   Vi har transparente blanche och en till tidig sort som jag är osäker på. Har tänkt införskaffa ett Ingrid Marie också.

   Ser ut som det inte blir några röda vinbär i år men däremot svarta. Det hade jag inte förväntat mig 😊

error

Följ Rosa pioner via mail, Facebook och Instagram