Livet & Vardagen

Vi målar vårträd

I fredags målade jag vårträd med min klass. Det blev en kombinationsuppgift av sådant vi tränat på senaste tiden. Att blanda färg, att ha en bakgrund och ett motiv. Dessutom handlade det om vår, som vi också arbetar med. Det blev många fina träd och många nöjda elever. Så nu gör jag och Stora A också vårträd här hemma.

Vill du också prova? Gör så här!

Du behöver
  • Vattenfärg
  • Någon typ av flytande brun, vit, grön och röd färg, vi hade akryl.
  • En skursvamp att klippa sönder.
  • Pensel, gärna en rundad som inte är allt för stor.
  • Vitt ritpapper.
Steg 1

Använd svamparna till att göra bakgrunden. Ta vattenfärgen med lite vatten så att inte pappret blir för blött. Dra försiktigt med svampen. Eller dutta för mer händelserik bakgrund. Vi valda att ha gräs och himmel som bakgrund.

Låt pappret torka en stund innan steg 2.

Steg 2

Dags för den bruna färgen och den runda penseln. Nu ska du måla själva stammen och grenarna på trädet. Jag är ingen konstnär men jag tycker det är lättats att börja nerifrån. Dra stammen upp och fortsätta så det blir en yttre gren. Sen gör jag samma på andra sidan så det blir en ordentligt stam. Efter det gör jag fler grenar och tillslut fyller jag i stammen. Det har fungerat bra som tips för barnen med.

När du är nöjd med ditt träd är det dags att låta färgen torka igen. Den här gången kommer det ta lite längre tid. Ta en paus och gör något annat en stund.

Steg 3

Nu ska trädet ”kläs”. I skolan hade vi två paletter. En med grönt och vitt om man ville ha gröna löv. Och en med rött och vitt om man ville göra prydnadskörsbärsträd. Det flesta gick på rosa och här hemma var det givet. Vi har ett vackert träd på tomten som precis har börjat blomma.

Jag tipsade barnen om att inte röra ihop färgerna till en enda grön eller rosa. Utan att dutta penseln lite i båda färgerna och sen dutta på trädet. På så vis blir det lite olika blandningar på färgen och mer liv i bilden. Många använde sig av ett litet extrapapper att provdutta på för att slippa obehagliga överraskningar om det inte blev som planerat. På det här viset blev det även mer färgblandning i klassrummet.

Visst blev det fint! Stora As träd har precis börjat blomma till skillnad mot mitt som står i full blom. Nu ska vi hitta något bra ställe att sätta upp våra konstverk på.

error

Följ Rosa pioner via mail, Facebook och Instagram