Livet & Vardagen

Vi tänder ett ljus i advent

Idag är det första advent och hemma hos oss betyder det såklart att vi har tänt det första ljuset i adventsljusstaken. Faktum är att vi har tänt både här och där vilket ju är en av de mysigaste sakerna när julen närmar sig. Mörkret får ge vika för ljuset så väl inne som ute i trädgården.

Stora A har pyntat adventsljusstaken alldeles på egen hand. Hon brukar göra något lugnt tillsammans med mig eller maken innan läggdags och upptäckte att det var rätt rogivande att pilla bort barr ur mossa. Jag tänker att det eventuellt kan finnas anlag för ogräsrensning till sommaren.

I ett vardagsrumsfönster står ännu en adventsljusstake, fast ofarlig för barnafingrar och kattsvansar. Där har en liten nisse slagit sig ner och sitter och dinglar med benen.

I ett annat vardagsrumsfönster hänger två julkulor och lyser. Det irriterar mig en smula att det är våra vanliga gardiner som hänger ovanför och inte julgardinerna. Men tiden? Orken? Lusten? Räckte inte till så jag satsar på att ha fixat det tills vi ska tända ytterligare ett ljus i advent.

På skänken står vår adventskalender. Den har varit med några år nu och Stora A hoppade genom vardagsrummet när den kom upp ur kartongen. Vår adventskalender har 24 små lådor som dras ut. I dom kan det ligga en liten lapp med en uppmaning. T.ex. ”Baka pepparkakor” som det stod idag. ”Spela ett spel tillsammans”, ”Klä julgranen” och ”Pyssla julkort” tror jag är några av de andra uppmaningarna som nissarna som sköter om adventskalendern har på lager för i år också. Där kan även finnas en liten present eller i sällsynta fall något att äta. Stora A är fundersam på hur det kommer fungera nu när Lilla E finns med i familjen. Hur gör nissarna då?

En annan nisse som brukar hälsa på hos oss är Nicolaus. Den 5/12 skriver Stora A sin önskelista, lägger den i en toffel och ställer toffeln i köksfönstret bredvid julstjärnan. När jag var barn stod min toffel i sovrumsfönstret men dottern kan vakna lätt ibland. Under natten hämtar Nicolaus önskelistan och tar med den till jultomten. Då brukar han lämna någon liten godsak efter sig.

Säga vad man vill om advent. Eller om hela julen för den delen. Men jag tycker det är himla mysigt med traditioner. Mina föräldrar har skämtat lite om det under åren. Att jag som i övrigt är rätt öppen för saker är så himla konservativ när det kommer till julen. Men jag tycker att traditioner är viktiga och fyller en funktion förutom att vara mysiga. Mer om det en annan dag. Hos oss är det i alla fall tradition med en mistel i dörrposten till köket. Puss på er!

error

Följ Rosa pioner via mail, Facebook och Instagram