Hjärterum

Vilka är lyxturisterna?

Jag fick nyligen höra att skygglapparna måste bort, lyxturisterna kommer och tar våra pengar. Eller nåt åt det hållet.

Ny Demokrati – låt gammal idioti förbli i det förflutna

Det är tur att Google finns, för även om jag kunde förstå vilka som åsyftades med begreppet ”lyxturister” är det inget jag diskuterat eller definierat tidigare. Nu kunde Google berätta för mig att det var Ian Wachtmeister som myntade begreppet.

På Ians tid handlade det om människor som flydde från kriget i Bosnien under tidigt 90-tal. 100 000 människor dödades medan Ian Wachtmeister och Bert Karlsson kallade de som lyckades fly till Sverige för lyxturister. Det var väl därför begreppet inte fanns i min vokabulär, det är idioti.

Lyxturister, snart på en strand nära dig!
Eller behöver vi vara mer källkritiska?

Sverigedemokraterna – Ett ”modernt” Ny Demokrati

Hur kommer det sig då att begreppet ”lyxturister” gjort comeback? Det kan ju vara en ren slump, det måste jag påtala, men Ian fungerade som rådgivare/mentor till Jimmie Åkesson ett tag. Jimmie som lyckats där Ian gick bet, nämligen med att göra nazismen rumsren. Så rumsren att större delar av Sveriges befolkning än vad jag trodde var möjligt röstar brunt. ”Jag är inte rasist, men…”

Så vilka är då nutidens lyxturister? Afghaner? Iranier? Syrier? Somalier? Eritreaner? Det är några av de vanligaste nationaliteterna som söker asyl i Sverige. Afghanistan har inte haft fred sen 70-talet, Iran styrs av religiösa galningar som avrättar eller fängslar de som inte rättar in sig i ledet, Syrien är en diktatur som har krigshärjats sen 2011, Somalia är sönderslitet av konflikter mellan olika klaner sedan årtionden och i Eritrea (enda landet som egentligen inte är krigsdrabbat) råder diktatur av det allra hårdaste slaget samt påtvingad flerårig värnplikt.

Är det människor som flyr från dessa länder som är lyxturister eller har jag missat att norrmännen börjat smyga över gränsen för att leva ”flott” på svenska bidrag?

Källor: Utrikespolitiska institutet och Migrationsverket

error

Följ Rosa pioner via mail, Facebook och Instagram